Moroccan-Style Chicken | Pollo Estilo Marroquí

Hello,today I am bringing to you a very interesting dish inspired by the flavors of Morocco. I’ve never traveled to Morocco in my life (not yet), but I’ve always been amazed by its colors and flavors and I wonder how it feels to take a vacation in a nice and ancient kasbah with the heat of the desert. The best way -for now-, to start dreaming of my vacation in Morocco is by eating this Moroccan-inspired style dish. 🙂
One of the ingredients of this dish are green olives, and also dates, and I find that they provide a nice touch and flavor to the dish. Now, I know that a lot of people don’t like olives, and that’s fine, I suppose; but they can’t be excluded from the dish, as they provide themselves half of the flavor. The other half, is pretty much the dry red wine and cumin flavor. Overall, all these ingredients, make for a dish packed with lots of flavor.
And for the chicken, you can either choose to cook a whole chicken cut in pieces, chicken breasts, or boneless chicken thighs (my favorites); this time, I chose chicken breasts, which I cut in three parts each, because I didn’t have chicken thighs at the moment, but it still came out great.
DSC_0087


MOROCCAN-STYLE CHICKEN
  • Cooking time: 1 hour, 20 minutes. Serves: four.

 

INGREDIENTS:
  • 1 whole chicken, cut into pieces; or six boneless chicken thighs; or four chicken breasts,cut in half or three pieces each.
  • 2 tablespoons extra-virgin olive oil
  • 1 tablespoon ground cumin
  • 1 tablespoon ground black pepper
  • 1 teaspoon sea salt
  • 2 teaspoons dried thyme
  • 3 bay leaves, crushed
  • 1/2 cup fresh parsley, chopped
  • 1/2 cup green olives, pitted or unpitted
  • 1/2 cup dried dates or prunes
  • 1/3 cup dry red wine
  • 1/3 cup red wine vinegar
  • 1/3 cup brown sugar
  • 1/2 teaspoon hot red pepper flakes

 

INSTRUCTIONS:
Preheat the oven to 375° F.
While you prepare the ingredients, rub the chicken with some salt and pepper and keep it in the fridge for a moment, this will prepare the chicken for cooking and the flavor will penetrate.
In a large oven-proof skillet, over high heat, heat the olive oil. Then add the chicken and cook on high on both sides, until each side is brown and with a nice color, about 3 or 4 minutes each side. Then turn off the heat.
In a medium mixing bowl, whisk together the cumin, black pepper, salt, thyme, bay leaves; then add the mixture over the browned chicken, on both sides.Then pour the wine and the vinegar over the chicken, add the parsley on top, the green olives and the dates. Finally sprinkle the brown sugar and the hot red pepper flakes all over the chicken.
Bake for 50 minutes to an hour, depending on the thickness of the pieces.
You can eat this dish with plain couscous in the side.
DSC_0095.JPG
Let me know your thoughts about this dish. 🙂
Xoxo, Yasmin.

Hola, hoy les traigo un platillo muy interesante inspirado por los sabores de Marruecos. Nunca he viajado a Marruecos en mi vida (todavía no), pero siempre he estado asombrada por sus colores y savores y me pregunto qué se siente tomar una vacacion en una kasbah bonitay antigua en el calor del desierto. La mejor manera -por ahora-, de comenzar a soñar con mi vacación en Marruecos es comiéndome este platillo inspirado en el sabor Marroquí. 🙂
Uno de los ingredientes de este platillo son las aceitunas verdes, y también dátiles, y creo que proveen un buen toque y sabor al platillo. Bueno, yo sé que a mucha gente no les gustan las aceitunas, y esto está bien, supongo; pero no pueden ser excluídas del platillo, porque ellas proveen la mitad del savor. La otra mitad, es sobretodo el vino rojo seco y el comino. En general, todos estos ingredientes, hacen un platillo lleno de mucho sabor.
Y por el pollo, puedes elegir entre cocinar un pollo entero cortado en partes, pechugas de pollo, o piernas de pollo deshuesadas (mis favoritas); esta vez, escogí pechugas de pollo, las cuales corté en tres partes cada una, porque no tenía piernas de pollo disponibles en ese momento, pero siempre terminó saliendo muy bien.

POLLO ESTILO MARROQUÍ
  • Tiempo de cocción: 1 hora, 20 minutes. Sirve para cuatro.

 

INGREDIENTES:
  • 1 pollo entero, cortado en piezas; o seis piernas de pollo deshuesadas; o cuatro pechugas de pollo, cortadas en dos o tres piezas cada una.
  • 2 cucharadas de aceite de oliva extra virgen
  • 1 cucharada de comino molido
  • 1 cucharada de pimienta negra molida
  • 1 cucharadita de sal de mar
  • 2 cucharaditas de tomillo seco
  • 3 hojas de laurel secas, machacadas
  • 1/2 taza de perejil fresco, picado
  • 1/2 taza de aceitunas verdes, con semilla o sin semilla
  • 1/2 taza de dátiles secos, o en su defecto, ciruelas pasas secas
  • 1/3 taza de vino tinto seco
  • 1/3 taza de vinagre de vino tinto
  • 1/3 taza de azúcar morena
  • 1/2 cucharadita de hojuelas de pimiento rojo picante (o ají rojo picante)

 

INSTRUCCIONES:
Precalentar el horno a 375° F.
Mientras se preparan los ingredientes, frotar el pollo con pimienta y sal y dejarlo un momento en la refrigeradora, ésto preparará el pollo para cocinar y hará que el sabor penetre.
En una sartén grande de uso doble (estufa y horno), en fuego alto, calentar el aceite de oliva; luego añadir el pollo y cocinar en alto en ambos lados, hasta que se ponga dorado y de un buen color, alrededor de 3 o 4 minutos cada lado. Luego apagar la estufa.
En un tazón mediano, mezclar el comino, pimienta,sal de mar, tomillo, y hojas de laurel; luego añadir la mezcla encima de cada lado del pollo. Luego añadir el vino y el vinagre sobre el pollo; agregar el perejil, las aceitunas y los dátiles sobre el pollo. Finalmente espolvorear el azúcar morena y el pimiento rojo picante sobre el pollo.
Hornear por 50 minutos a una hora, dependiendo del grosor de las piezas.
Se puede comer junto con cuscús.
Déjame saber lo que piensas sobre este platillo. 🙂
Xoxo,
Yasmin.
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s