Jamaican-Inspired Dark Rum Chicken Thighs | Entrepiernas de Pollo con Ron Añejo al estilo Jamaicano

When it comes to cooking, alcoholic beverages help in the creation of interesting and flavorful dishes, either by cooking some regional old recipe that grandmas pass from generation to generation, or by creating your own main dishes.

My fridge is always stacked with dry red and white wine, rum, and beer; funny thing is that I rarely use these for my own consumption but mostly I use them for cooking.

The other day while reading about the uses for allspice (a spice found and mainly used in the Caribbean, famous for tasting like a mixture of cinnamon, nutmeg and cloves), I wanted to try the spice in a dish, along with some rum and Jamaican peppers; and when the dish was ready, it did exceed my expectations.

Now, I thought this dish was going to be very spicy, to the point of burning, but that was not the case, it might be that I am quite tolerant to spicy dishes because I am kinda used to it, but if you do not tolerate the spice at all, you can opt to not include the Jamaican pepper; however this specific pepper has a very distinctive flavor and I think you can consider adding at least ¼ to ½ of the pepper to the dish, depending on your tolerance. By the way, be careful when handling the pepper, believe me… I learned that the hard way! The skin of my fingers were burning for the rest of the day and nothing would help the case, so I suggest you use latex gloves when touching the pepper. And if you want to reduce the sting, you can remove the seeds because that’s where the burning oils are concentrated.

And as for the chicken thighs, I chose these because I love how flavorful they are, but if thighs are not your thing, you can try with a whole chicken cut into pieces or you can try with chicken breasts.

JAMAICAN-INSPIRED DARK RUM CHICKEN THIGHS

MARINADE:

  • 1 teaspoon ground ginger
  • ½ cup soy sauce
  • 3 scallions, chopped
  • 1 small onion, minced
  • ½ cup brown sugar, packed
  • ½ cup dark rum (I used Havana Club, but you can get the most affordable brand, as long as it’s dark rum)
  • 3 garlic cloves, minced
  • 1 teaspoon ground allspice
  • the juice of 1 lime
  • 1 scotch bonnet hot pepper, chopped

INGREDIENTS:

  • 2 tablespoons coconut oil
  • 8 boneless chicken thighs

INSTRUCTIONS:

In a medium mixing bowl, whisk together all the marinade ingredients. Place the chicken on a baking pan large enough for the eight pieces, then pour the marinade all over the chicken pieces, cover with aluminium paper or with a lid (if available) and marinate in the fridge for at least one hour or overnight.

Preheat the oven to 350°F.

In a large non-stick pan over high heat, heat the coconut oil, then cook each side of the chicken legs until brown, set the marinade aside. Transfer the browned pieces back to the baking dish and pour the marinade on top of them with a spoon.

Bake the chicken with the marinade for 45 minutes.

You can serve with rice and/or vegetables of your choosing.


 

PIERNAS DE POLLO CON RON AÑEJO AL ESTILO JAMAICANO.

Cuando se trata de cocinar, las bebidas alcohólicas ayudan en la creación de platillos interesantes y llenos de sabor, ya sea al cocinar alguna receta vieja regional de esas que las abuelas pasan de generación en generación, o al crear tus propios platillos principales.

Mi refrigeradora siempre está llena con botellas de vino seco rojo y blanco, ron y cerveza; lo gracioso es que raramente las uso para mi propio consumo pero mas que todo las uso para cocinar.

El otro día mientras leía sobre los usos de la pimienta de Jamaica (una especia encontrada y principalmente utilizada en el caribe, famosa por saber a una mezcla de canela, nuez moscada y clavos de olor), yo quería probar la pimienta en un plato, añadiendo el ron y pimientos jamaiquinos; y cuando el plato estuvo listo, excedió mis expectativas.

Ahora bien, yo pensé que este plato iba a ser muy picante, al punto de quemar, pero ese no fue el caso, pueda que sea porque soy algo tolerante a los platos picantes porque estoy algo acostumbrada, pero si no toleras la picor para nada, puede optar por no incluír el chile Jamaicano; aunque este chile específico tiene un savor muy distinctivo y yo creo que puedes considerar añadir al menos ¼ o ½ del pimiento al platillo, dependiendo en tu tolerancia. Y por cierto, ten cuidado al manejar el chile, créeme… ¡eso lo aprendí a la brava! La piel de mis dedos estuvo quemándose por el resto del día y nada pudo calmarlo, así que te sugiero que uses guantes de látex al tocar el pimiento. Y si quieres reducir el picor, puedes quitar las semillas porque es allí donde se concentran los aceites naturales picantes.

Y en cuanto a las piernas de pollo, yo escogí las piernas porque me encantan lo gustosas que son, pero si las piernas no son lo tuyo, puedes tratar con un pollo entero cortado en piezas o puedes probar con pechugas de pollo.

SALSA PARA MARINAR:

  • 1 cucharadita de gengibre molido
  • ½ taza de salsa de soya
  • 3 cebollitas verdes (o cebolletas), picadas
  • 1 cebolla pequeña, picada
  • ½ taza de azúcar morena
  • ½ taza de ron añejo (yo usé Havana Club añejo, pero puedes usar el ron más económico que encuentres, siempre y cuando sea añejo)
  • 3 dientes de ajo picados
  • 1 cucharadita de pimienta de Jamaica
  • el jugo de un limón
  • 1 chile jamaicano, picado o en trocitos

INGREDIENTES:

  • 2 cuchardadas de aceite de coco
  • 8 piernas deshuesadas de pollo

INSTRUCCIONES:

En un tazón mediano, mezcla todos los ingredientes de la salsa para marinar. Coloca el pollo en una bandeja para hornear, lo suficientemente grande para las ocho piezas, luego verte la salsa para marinar sobre las piezas de pollo, cubríendolas. Cubre la bandeja con papel aluminio o con una tapa (si hay una disponible) y marínala en el refrigerador por al menos una hora o déjalo toda la noche.

Precalentar el horno a 350°F.

En una cacerola grande teflón, sobre fuego alto, calienta el aceite de coco, luego cocina cada lado de las piernas de pollo hasta que se doren y se pongan oscuritas, y pon la salsa para marinar a un lado. Transfiere la piezas doradas de regreso a la bandeja para hornear y con una cuchara vierte de nuevo la salsa para marinar sobre las piezas.

Hornear el pollo con la salsa para marinar durante 45 minutos.

Puedes servir con arroz o/y vegetales de tu elección.

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